Ořechy a sušené ovoce

0
2760

V dnešní době se většina z nás více zaměřuje na svou stravu, kvalitu a složení potravin, které konzumujeme. Pokud se o zdravou stravu zajímáte i vy, jistě nám dáte za pravdu, že oříšky a sušené ovoce jsou velice oblíbeným zdrojem mnoha důležitých látek pro naše tělo. Ořechy a sušené ovoce jsou oblíbenou součástí stravy sportovců a zdravě žijících lidí.

 

Oříšky jsou u nás k dostání celý rok a můžeme je konzumovat samostatně, ve směsích s ostatními ořechy či sušeným ovocem, v müsli nebo v různých dezertech. Jistě každý z nás zná běžně dostupné druhy, jako jsou lískové ořechy, vlašské ořechy, mandle, pistácie, burské nebo kešu oříšky. Ale stále oblíbenějšími se stávají i exotičtější druhy ořechů jako para ořechy, vynikající makadamové či pekanové ořechy. I ty si v našem jídelníčku rychle nacházejí své místo především díky své lahodné chuti a výživovým hodnotám.

Ovoce jako takové by v našem jídelníčku nemělo zcela zajisté chybět a především v zimních měsících jsou čerstvé plody často nahrazovány sušenými. V dnešní době jsou k dostání šetrně sušené plody, které neztrácejí drahocenné látky, jako jsou vitaminy, stopové a minerální látky. Mezi klasické sušené plody patří v České republice především jablečné křížaly, sušené švestky nebo sušené meruňky. Tyto druhy ovoce sušily již naše babičky a i my v moderní době můžeme využívat jejich zdraví prospěšných vlastností.

Například sušené švestky jsou výborné pro naší trávicí soustavu, vysoký obsah vlákniny dodává pocit nasycenosti a pomáhá při zácpě. Látky obsažené ve švestkách snižují vysoký krevní tlak, cholesterol a zlepšují paměť. Sušené švestky jsou výborným zdrojem energie a jistě vás zaujmou svou chutí. Podobně jako sušené švestky jsou oblíbené i sušené meruňky, které vynikají mezi ovocem vysokým obsahem železa, který je vyšší právě u sušených plodů. Celkově mají na náš organismus jen pozitivní vliv, mají nízký obsah kalorií, prospěšně působí na nervový systém, posilují imunitní systém a v neposlední řadě obsahují vysoké množství betakarotenu (provitamin B), který udržuje v kondici náš zrak.

S využitím oříšků a sušených plodů jistě nebudete mít problém, konzumujte je samostatně, ve směsích v müsli, v dezertech, kaších, ve sladkých i slaných druzích pečiva. Ozvláštněte si jídelníček i něčím méně obvyklým a jistě nebudete litovat.