Jak má vypadat zdravý jídelníček pro chlapa?

0
2525

Chcete-li se udržet v kondici, potřebujete kromě dostatku pohybu i zdravý a vyvážený jídelníček. Nemusíte se obávat, že byste měl z české kuchyně přejít na mdlé nízkokalorické saláty, kořínky a naklíčená semínka. Zdravá strava pro chlapa vypadá docela jinak.

Pestrost, kvalita, pravidelnost a menší porce

Z hlediska chuti vás tato změna jídelníčku nikterak neochudí o gurmánské zážitky. Nemusíte se ani vzdát masa. Jde hlavně o pestrost a kvalitu potravin i přiměřenou velikost porcí. Významný dopad na vaše zdraví má také pravidelnost stravování. Jezte 4x – 5x denně, každý den zhruba ve stejnou dobu. Jídlo nehltejte, ale vychutnejte si ho. Pamatujte, že snídaně je základem dne a má být vydatná. Rozhodně ji nevynechávejte. Oproti tomu k večeři si dejte jen něco lehkého (třeba zeleninový salát).

 

Bůček nahraďte kuřetem

Kdo by nemiloval vepřovou se zelím či hovězí guláš se šesti? Nechcete-li se vzdát masa, tak nemusíte! Stačí jen vybírat kvalitní a libové kousky místo tukem prorostlých flákot. Nejzdravější je bílé maso, které byste měl preferovat. Červené maso (např. vepřové, hovězí) nemusíte zcela vyřazovat z jídelníčku. Dopřejte si ho však méně často a upřednostňujte vždy kvalitu. V praxi to znamená dát si místo vepřového bůčku raději pečené kuře, králíka na česneku nebo  lososa s rozmarýnovými bramborami.

Místo piva si dejte víno

Chcete-li zhubnout, pěnivý mok vám to dost komplikuje. Dejte si raději místo vychlazené dvanáctky dvě deci bílého suchého vína (např. Veltínské zelené, Rulandské šedé či Vlašský ryzlink).

Nezapomeňte na ovoce a zeleninu

Aby byl váš jídelníček pestrý a vyvážený, je třeba do něj zařadit ovoce a zeleninu. Muži těmto potravinám tolik neholdují jako ženy, proto velmi záleží na způsobu přípravy a volbě vhodných druhů. Ráno si dopřejte sklenici čerstvé ovocné šťávy z pomerančů, jablek či jiného vámi oblíbeného ovoce. Zeleninový salát ochucený lehkým dresinkem vám rovněž zachutná. Jezte především čerstvé a tepelně nezpracované ovoce, zelenina může být vařená či pečená. Nejméně zdravé je smažení. Ke svačině si občas dejte zeleninovou šťávu. Lehce vás zasytí a poskytne vám i osvěžení.