Reveň neboli rebarbora je zelenina, která však svou chutí připomíná ovoce. V březnu je vhodné období její výsadby. Na sklizeň probíhající od dubna do června si sice ještě počkáme, ale můžeme se v předstihu seznámit s jejím zpracováním. Nejčastěji se z rebarbory připravuje koláč nebo kompot. Můžete ji však využít nejen ve sladké, ale i ve slané kuchyni. Hodí se dokonce i k masu. Pro inspiraci vám představíme zajímavé recepty s rebarborou.
Kachna s rebarborou
Potřebujete 2 kachní prsa, 30 g másla, 350 g rebarbory, 4 lžíce červeného vinného octa, 4 lžíce cukru, 1 kus badyánu, 2 lžičky bílého pepře, 2 lžičky mleté skořice a 2 lžičky soli.
Kachní prsa nejprve omyjeme a osušíme. Poté ostrým nožem provedeme zářezy do kůže asi půl centimetru od sebe, a to po celé délce každého prsa. Následně prsa po každé straně osolíme, opepříme a vetřeme skořici. Pak na vyhřáté pánvi z každé strany prsa opékáme 3-5 minut. Následně prsa odstavíme. Rebarboru oloupeme a na drobno nakrájíme. V hrnci rozehřejeme máslo a přidejte nakrájenou rebarboru. Zhruba minutu povařte, poté přidejte vinný ocet, cukr a badyán. Vařte, dokud rebarbora nezměkne. Vznikne takto rebarborová omáčka. Kachní prsa přelejeme rebarborovou omáčkou a jako přílohu podáváme třeba s vařenými bramborami.
Rebarborový salát
Jde o ideální dietní pokrm. Připravíme si 2 kusy rebarbory, 200 g rukoly, lžičku medu, 2 lžičky citronové šťávy, 150 g balkánského sýra, 2 lžíce olivového oleje, hrst vlašských ořechů, 3 šalotky a sůl. Nadrobno nakrájíme šalotku, pak oloupeme rebarboru a nakrájíme ji na malé kousky. Šalotku osmahneme na olivovém oleji. Zhruba po minutě přidáme rebarboru a dusíme, dokud rebarbora nezměkne. Pak přimícháme med. Vzniklou směs necháme vychladnout. Sýr nakrájíme na kostičky a omyjeme rukolové listy. Následně do vychladlé směsi přidáme citronovou šťávu, nasekané ořechy, rukolu a sýr. Vše promícháme a podle chuti osolíme. Hotový salát podáváme s celozrnným pečivem.