Zdravá výživa je trendem současnosti. Všechny potraviny však nejsou tak docela prospěšné našemu zdraví, jak se původně předpokládalo. Platí to i o sójových bobech a z nich vyrobených produktech. Jestliže chcete být fit, je třeba se s dopady sóji na vaše zdraví blíže seznámit. Zvláště to platí
pro vegetariány, kteří sójou nahrazují maso, vejce, mléko a mléčné výrobky. Proto jsme pro vás
o zmíněné luštěnině připravili nejzásadnější informace.
Co sója obsahuje?
Prospěšnost sóji pro lidské zdraví souvisí s jejím vysokým obsahem bílkovin, vitaminů a minerálů
(např. vápníku, hořčíku, draslíku, železa a vitaminů skupiny B). Kladný je i její účinek snižující hladinu cholesterolu. Poněkud diskutabilní je vliv rostlinných estrogenů, které nejsou vhodné pro každého.
Komu prospívá a komu škodí?
Sója není vyloženě škodlivou potravinou. Některým osobám se však její konzumace nedoporučuje.
U Evropanů byl kupříkladu zjištěn častý výskyt alergií na sóju. Rizikovou skupinu představují obecně kojenci. Kvůli vysokému obsahu rostlinných estrogenů pro ně není sója vhodná. Při podávání sójového mléka jim totiž hrozí poškození nervového systému i štítné žlázy. Pro negativní dopad na kojence by sóju měly z jídelníčku vypustit i kojící ženy. Vyhnout by se jí měli také muži, kteří chtějí zplodit dítě. Důvodem je její negativní vliv na kvalitu spermatu. Také máte-li sníženou funkci štítné žlázy, sóju nejezte. Naopak lze konzumaci sóji doporučit vegetariánům jako adekvátní náhradu masa. Sója rovněž prospívá ženám v menopauze.
Jezte sóju s mírou!
Sóju a z ní vyrobené produkty konzumujte zhruba dvakrát týdně. Vysoký příjem této luštěniny by vám mohl škodit. Vysoký obsah bílkovin v sóji totiž může vést k vyčerpání trypsinu a chymotrypsinu, což jsou proteolytické enzymy nutné ke štěpení bílkovin na aminokyseliny.
Jaké sójové výrobky jíst a čemu se vyhnout?
Zvláště pro Evropany je nejvhodnější konzumovat fermentované výrobky ze sóji, u nichž je snížené riziko alergických reakcí. Skvělou volbou je třeba sójové sýry tempeh, miso či natto. Velmi obezřetně vybírejte tofu. Nebývá totiž fermentované a jeho mnohé varianty obsahují konzervanty a další přidané látky.