Konopí seté (Cannabis sativa) náleží sice ke stejnému rodu jako marihuana, nejedná se však o stejný druh. Z toho důvodu obsahuje výrazně nižší podíl THC a proto postrádá halucinogenní účinky. Místo toho v ní najdeme množství zdravých tuků, bílkovin a minerálů. Podívejme se na šest vědecky ověřených přínosů konopných semínek pro naše zdraví.
- Výživová hodnota konopí
Semena konopí setého jsou nutričně nesmírně bohatá. Ne nadarmo se označují jako srdce konopí – obsahují totiž více než třicet procent zdravého tuku a především esenciální mastné kyseliny (například kyselinu linolovou (omega 6) a alfa-linolovou (omega 3) a dále kyselinu gama-linolovou, spojovanou s příznivými účinky na náš organismus). Významný je rovněž podíl aminokyselin metioninu, cysteinu a glutamové kyseliny.
Vyznačují se nezaměnitelnou, lehce ořechovou chutí.
Více než čtvrtinu kalorií obsažených v konopných semínkách mají na svědomí kvalitní bílkoviny, což je podstatně více než v případě chia semínek nebo lněných semínek (u nich se jedná jen o 16-18 %)
Konopná semena dále představují výborný zdroj vitamínu E a minerálních látek (životně důležité prvky draslík, fosfor, hořčík, sodík, síra, vápník, zinek a železo).
V kuchyni se uplatní syrová, vařená i pečená, především v Číně je pak velmi oblíbený konopný olej (a to jako potravina i lék).
- Konopná semínka mohou snížit riziko vzniku srdečních chorob
Ischemická choroba srdeční patří k nejzákeřnějším příčinám úmrtí na světě. Riziko jejího vzniku mohou snížit právě konopná semena, a to hned z několika důvodů. Aminokyselina arginin, která je v nich v hojném množství zastoupena, v organismu syntetizuje oxid dusnatý. Ten má schopnost uvolňovat cévy, čímž dojde ke snížení krevního tlaku a zákonitě klesne i riziko onemocnění srdce a cév.
Obsažená kyselina gama-linolenová má navíc protizánětlivé účinky.
- Konopná semínka snižují nežádoucí kožní potíže
Omega 3 a omega 6 mastné kyseliny ovlivňují imunitní systém. V konopném semínku nalezneme jejich ideální poměr 3:1 (omega 6 mastné kyseliny ku omega 3 mastným kyselinám).
Vědecké studie prokázaly, že lidé užívající konopný olej mají méně suchou kůži, netrpí nepříjemným svěděním a nepotřebují užívat léčivé kožní masti.
- Konopná semínka jsou vynikajícím zdrojem rostlinných bílkovin
Celá čtvrtina složení konopných semínek jsou bílkoviny. Jejich obsah je tak srovnatelný třeba s hovězím nebo jehněčím masem a jedná se zároveň o jeden z nejcennějších rostlinných zdrojů bílkovin.
Konopná semínka jsou označována za tzv. kompletní zdroj, najdeme v nich totiž všechny esenciální aminokyseliny. Takové kyseliny si lidský organismus neumí sám vyrobit a je nutné je potřeba je přijímat z potravy.
Kompletní zdroje bílkovin jsou přitom vzácné, protože v rostlinách zpravidla chybí aminokyselina lysin. Z tohoto hlediska se konopí vyrovná pouze obilnina quinoa.
Velkou výhodou konopné bílkoviny je její snadná stravitelnost, vyšší než třeba v případě bílkovin pocházejících z ořechů, jiných semínek nebo luštěnin.
- Konopná semínka pomáhají redukovat projevy PMS a menopauzy
Až osmdesát procent žen trpí premenstruačním syndromem (PMS), který doprovázejí nejen fyzické, ale i psychické potíže. Důvodem je pravděpodobně zvýšená citlivost na hormon prolaktin. V semenech konopí najdeme vysoký obsah kyseliny gama-linolenové (GLA), která produkuje prostaglandin E1. Ten snižuje účinky prolaktinu a tudíž i projevy PMS. Prokázaly to studie s pupalkovým olejem, který rovněž obsahuje značné množství prostaglandinu E1. U žen, které pupalkový olej dlouhodobě užívaly, byly zaznamenány zmírněné příznaky PMS: nižší bolestivost a citlivost prsů, menší projevy depresí a podráždění a také se omezilo nadměrné zadržování tekutin.
V současnosti probíhají výzkumy zaměřené na souvislost GLA a menopauzy. Pravděpodobně totiž dokáže příznivě regulovat hormonální nerovnováhy a působí protizánětlivě.
- Konopná semínka podporují trávení
Vláknina je nezbytnou součástí našeho jídelníčku, zlepšuje zažívání a příznivě ovlivňuje trávení. Neloupaná konopná semínka jsou vynikajícím zdrojem rozpustné (20 %) i nerozpustné (80 %) vlákniny.
Rozpustná vláknina ve střevech vytvoří jakousi gelovitou látku, která zpomalí proces trávní a tím vstřebávání cukrů do krve. Je navíc důležitým zdrojem živin pro střevní mikroflóru a dokáže regulovat hladinu cholesterolu v krvi.
Nerozpustná vláknina pomáhá s průchodem strávené potravy střevy a je spoluodpovědná za dobrou strukturu stolice. Konzumace nerozpustné vlákniny pravděpodobně snižuje riziko onemocnění cukrovkou.