Dřezové baterie jsou jako každá jiná součást vaší kuchyně. Co to pro vás znamená? Především to, že vyžadují úplně stejnou údržbu, jako třeba kuchyňská linka nebo mixér. Jinak jejich bezproblémové fungování nezajistíte. Máme pro vás ale dobrou zprávu, nepotřebujete k tomu žádnou zvláštní šikovnost ani odborné vzdělání, stačí si pohlídat pár základních věcí, které zvládne každý. Umýt a vyčistit baterii není problém snad pro nikoho a pokud máte doma nářadí, pak nebudou těžké ani drobné opravy.

Snažte se předcházet poruchám a poškození

Začněme tou důležitější části údržby, která má baterii uchránit rizika poškození. Tou je prevence a častá kontrola. Alespoň jednou za čtvrt roku byste ji měli celou prohlédnout. Zastavit přívod vody, podívat se na hadice, uvolnit matice u roháčků a zase je utáhnout, aby nezrezly. Následovat by měla kontrola kartuše a těsnění. Pokud je některá z těchto součástek poškozená, měl by to pro vás být signál, abyste koupili novou. Obojí by totiž mohlo způsobit únik vody a časem i nepříjemnou poruchu. Na závěr je pak dobré odmontovat perlátor, který je těsně nad výtokem, a zbavit ho všech nečistot. Účinné je nechat ho odmočit v octě nebo některé méně agresivní čisticí chemii, než ho vrátíte zpátky. Zvyšuje to jeho životnost.

Jak udržovat pěkný vzhled kuchyňské baterie?

Jistě uznáte, že pěkný vzhled není pro fungování kuchyňské baterie až tolik důležitý. Nicméně špinavá nebo umaštěná baterie nepůsobí v kuchyni dobře, navíc vzhledem k blízkosti nádobí by měla být hygienická. Nepodceňujte proto pravidelné čištění. To by se mělo odvíjet od materiálu – nerezovou baterii byste měli omývat vodou a poté ji opatrně vyleštit. Obdobně, jako třeba různé ušlechtilé kovy a slitiny (chrom, mosaz,…). Naproti tomu baterie s povrchem z granitu či tectonitu se nemusíte bát vystavit chemickým čisticím prostředkům, granit je chemicky téměř inertní. Stačí je nakonec opláchnout a osušit. Zkrátka, každý materiál má svá specifika, která musíte při čištění zohlednit.